Paris’te Şeb-i Arûs Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin 746. Vuslat Yıldönümü vesilesiyle Paris’te anma programı düzenlendi.

Paris MPAA Saint-Germain konser salonunda 17 Aralık 2019 Salı akşamı düzenlenen etkinlikte, İngiliz-Türk asıllı piyanist Joanna Goodale ve Fransız-İran asıllı akademisyen Leili Anvar birlikte sahne alırken, programa Türkiye’den katılan “Grup Destar” sergilediği sema ayini ve seslendirdiği ilahiler ile konuklardan tam not aldı.

Joanna Goodale, Bach eserlerinin yanı sıra Mevlânâ ve Yunus Emre şiirlerinden esinlenerek bestelediği parçalarını katılımcılar için icra ederken Leili Anvar, aralarında Yunus Emre’nin Türkçe şiirine de yer verilen Farsça ve Fransızca şiirleri seslendirdi.

Yaklaşık olarak 2,5 saat süren etkinliğin ikinci bölümünde sahne alan “Grup Destar” sanatçıları ise Mevlevilik kültürü ve bu kültürün en önemli ritüeli olan Sema Ayini eşliğinde Türk Tasavvuf mûsikîsinin ilahi formundaki eserlerini icra etti.

Yunus Emre Enstitüsünün Paris Kültür ve Tanıtma Müşavirliği iş birliği ile düzenlediği etkinliğe Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ve OECD nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı’nın yanı sıra Paris’te bulunan çeşitli kurum ve kuruluş temsileri ile çok sayıda Türk ve Fransız konuk katıldı.