Paris'te Cemil Meriç Edebiyat Gecesi

Yazıcı-dostu sürüm

 

Paris Yunus Emre Enstitüsü 2016-2017 faaliyet sezonu açılışını Prof. Dr. Ümit Meriç’in katılımıyla Paris Ulusal Kitap Merkezi’nde “Ümit Meriç Babası Cemil Meriç’i Anlatıyor” etkinliğiyle gerçekleştirdi.

20 Eylül 2016 tarihinde düzenlenen etkinliğe UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sn. Hüseyin Avni Botsalı, İnalco Öğretim Üyesi Prof. Michel Bozdemir ve çok sayıda edebiyatsever katıldı.

Cemil Meriç’in doğumunun 100. yılı dolayısıyla düzenlenen konferansta, Prof. Dr. Ümit Meriç, babası Cemil Meriç’i anlattı. Yazarın hayatı ve çalışmalarına ilişkin önemli bilgilerin verildiği konferansta aynı zamanda kendisinin hayat öyküsü en yakın şahidi olan kızı tarafından aktarıldı.

Prof. Dr. Ümit Meriç babasının hayatını gözler önüne sererek, onun bir dünya entelektüeli olarak anıldığında tüm çalışmalarında Fransız edebiyatı başta olmak üzere, tüm medeniyetlerin edebiyatı üzerinde büyük bir bilgi birikimine sahip olmasının yattığını anlattı.

Babasını anlatırken duygusal anlar yaşayan Prof. Dr. Ümit Meriç, babasının tedavi amaçlı geldiği Paris’te çok güzel dostluklar kurmuş olduğunu ifade etti. 38 yaşındayken gözlerini kaybeden babasına ömrünün sonuna kadar her an destek olup, tüm eserlerini yazmasında refakat ettiğini anlatan Meriç, "Babam gözlerini kaybettiğinde 8 yaşındaydım. Gözleri görmediği için her gün 10 saate yakın bir zaman babama gazete ve kitap okurdum. Kendisi yazmak istediği şeyleri söyler, biz not alırdık. Bu yaşından önce yazmış olduğu tercümeleri var ama gözlerini kaybettikten sonra bütün eserlerini gözlerini görmediği dönemde kaleme almıştır. Gözleri görmeyen bir insan bugün Türkiye'de 50. baskıya kadar gelen eserlerinin 12 ciltlik külliyatını karanlıklar içinde kaleme almıştır. Bu açıdan Cemil Meriç'in dünya düşünce ve edebiyat tarihinde ikinci bir örneği yoktur." dedi.

Cemil Meriç'in çocukluğundan başlayan dönemden vefat ettiği döneme kadar çalışmalarına ilişkin bilgileri davetlilerle paylaşan Ümit Meriç, "Bizler kapılarımızı sadece kendi değerlerimiz üzerine kapatırsak ne diğer dünya değerlerinden bizim haberimiz olur, ne de bizim değerlerimizden diğer dünyanın haberi olur. Benim babam, kültür ve irfan konuları arasındaki ilişkiye ve anlamlandırmaya çok önem veren bir kişiliğe sahipti.” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Paris Yunus Emre Enstitüsü adına Büyükelçi Hüseyin Avni Bosnalı, Prof. Dr. Ümit Meriç’e bir plaket takdim etti.  

Türk konukların yanı sıra geceye ilgi gösteren Fransız edebiyatseverler sağlanan anında tercüme ile sohbetin tamamını dinleme imkânı elde ettiler.