"Kutadgu Bilig" Paris'te

Yazıcı-dostu sürüm

Paris’te “Kutadgu Bilig” temalı edebiyat sohbeti düzenlendi.

Yusuf Has Hacib’in 11. yüzyılda kaleme aldığı siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği olan kıymetli eseri “Kutadgu Bilig” yazılışının 950. yılında Unesco Anma ve Kutlamalar Listesi'ne alınması vesilesiyle, Profesör Yusuf Çağbayır’ın sunumuyla Paris’te edebiyat severlere tanıtıldı.

Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Paris Çek Cumhuriyeti Kültür Merkezinde düzenlenen geceye, Paris Kültür ve Tanıtma Müşaviri Özgür Semiz’in yanı sıra çok sayıda Türk ve Fransız edebiyat sever katılım sağladı. Paris Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ahmed Bakcan ve Paris Çek Cumhuriyeti Kültür Merkezi Müdürü Jiří Hnilica açılış konuşmaları akabinde sözü Yusuf Çağbayır’a bıraktılar.

Yaklaşık bir buçuk saat süren sohbet esnasında Çağbayır ünlü yazar Yusuf Has Hacib’e dair biyografik bilgiler aktardıktan sonra Türk edebiyatının siyasetname türünden ilk eseri olduğunu vurguladığı ve  “mutluluk ve egemenlik veren bilgi” anlamına geldiğini ifade ettiği “Kutadgu Bilig” ile ilgili anlatım ve açıklamalarda bulundu.

Bu eserin halkın mutluluğunu sağlayacak bilgiler aktardığını ifade eden Çağbayır, Kutadgu Bilig'in insanların hayatını analiz etmeye çalışan bir eser olduğunu söyledi.